Pajzos Tokaj

Dry Selection 2016

Évjárat

2016

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Furmint, Hárslevelű

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

13 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

12,00 C

Maradék cukor

1,2 g/L

Tiszta, zamatos alma, kajszibarack, lédús körte mellett gazdag ásványosság jellemzi. Harmonikus savak kísérik, mézzel csorgatott nektarin, vanília, barack és végtelenül hosszú, szinte már sós lecsengés. Komoly egyéniség és érettség.

Klasszikus párost alkot a tejszínes, krémes szósszal készülő ételekkel, de kiváló kísérője a vad szárnyasok mellett, a malac, borjú vagy bárányhúsból álló fogásoknak is.

  • Vörös húsokhoz
  • Citrusos
  • Mandulás
  • Körtés
  • Tejszínes ételhez
  • Diós

3 590 Ft

Egységár: 4 787 Ft/L

Nem rendelhető

Belföldön Ingyenes szállítás 18 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Vörös húsokhoz
  • Citrusos
  • Mandulás
  • Körtés
  • Tejszínes ételhez
  • Diós

Tiszta, zamatos alma, kajszibarack, lédús körte mellett gazdag ásványosság jellemzi. Harmonikus savak kísérik, mézzel csorgatott nektarin, vanília, barack és végtelenül hosszú, szinte már sós lecsengés. Komoly egyéniség és érettség.

Klasszikus párost alkot a tejszínes, krémes szósszal készülő ételekkel, de kiváló kísérője a vad szárnyasok mellett, a malac, borjú vagy bárányhúsból álló fogásoknak is.

Az évjáratról

Mérsékeltnek mondható, és relatíve (különösen a nyári hónapokban) esős volt 2016, a szüreti időpont megválasztásán, illetve a fürtválogatáson nagyon sok múlott. A napos szeptemberrel korán kezdődő indiánnyár hozta vissza a reményt, így főleg a késői érésű fajták között sok elegáns, a megszokottnál talán karcsúbb, de örömteli tétel akad.

Furmint

Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.