Pajzos Tokaj

Dry Selection 2018

Évjárat

2018

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Furmint, Hárslevelű

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

14 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

12 C

Maradék cukor

1,7 g/L

Világos szalmasárga megjelenés, közepesen intenzív illatát enyhe diós,mandulás zamat jellemzi. Ízében a vajas, citrusos jegyek mellett az érett alma és őszibarack csábít. Kóstolva szép savszerkezet, gyönyörű, sós, ásványos lecsengés. 

Klasszikus párost alkot a tejszínes, krémes szósszal készülő ételekkel, de kiváló kísérője a vad szárnyasok mellett, a malac, borjú vagy bárányhúsból álló fogásoknak is.

Hosszú tél után, a kései rügyfakadást intenzív növekedési időszak követte tavasszal. A hosszantartó nyári melegben a zsendülés hamar megindult. A sav-cukor egyensúly optimális szinten tartásához, a jól megszokott Pajzos stílus biztosításához levelezést hajtottunk végre, valamint terméskorlátozást végeztünk. A végeredmény önmagáért beszél.

  • Barackos
  • Érett almás
  • Ásványos
  • Vajas

3 190 Ft

Egységár: 4 253 Ft/L

Rendelhető
  • Barackos
  • Érett almás
  • Ásványos
  • Vajas

Világos szalmasárga megjelenés, közepesen intenzív illatát enyhe diós,mandulás zamat jellemzi. Ízében a vajas, citrusos jegyek mellett az érett alma és őszibarack csábít. Kóstolva szép savszerkezet, gyönyörű, sós, ásványos lecsengés. 

Klasszikus párost alkot a tejszínes, krémes szósszal készülő ételekkel, de kiváló kísérője a vad szárnyasok mellett, a malac, borjú vagy bárányhúsból álló fogásoknak is.

Hosszú tél után, a kései rügyfakadást intenzív növekedési időszak követte tavasszal. A hosszantartó nyári melegben a zsendülés hamar megindult. A sav-cukor egyensúly optimális szinten tartásához, a jól megszokott Pajzos stílus biztosításához levelezést hajtottunk végre, valamint terméskorlátozást végeztünk. A végeredmény önmagáért beszél.

Az évjáratról

Lényegében már tavasztól kezdve rendkívül meleg év volt, amit ráadásul az is megnehezített, hogy a 2017-es aszályok után a talajok vízháztartása sem volt megfelelő. Ez kirívóan korai szüretet eredményezett a legtöbb borvidéken, szerencsés esetben még, illetve már jó savú, szép aromatikájú, de valamelyest korán érő borokkal.

Furmint

Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.