Pajzos Tokaj
Furmint Selection 2019
2019
Fehér
Bor
Furmint, Hárslevelű
Száraz
Magyarország
Tokaj-Hegyalja
13 % Vol.
0,75 L
12,00 C
1 g/L
Magyarország legjobb nagy száraz fehérbora Kárpát-medencei fajtából*
Zamatgazdag, dűlőválogatott, száraz Tokaji Furmint. Illatában és ízében is a tiszta gyümölcsös primer aromák mellett, az édes fűszeres szekunder aromák mutatkoznak meg először. Lime, citrom, zöldtea, kamilla egy leheletnyi vaníliával és tejszínnel. Elegáns egyensúly, ásványos, hosszú lecsengés.
Marha steak, grillezett homár és bármilyen mamiban gazdag ételekhez jól társítható. Érdemes kirpóbálni még citromos pitével vagy lime-os sajttortával.
Érlelés: Hat hónapos érlelés battonage technológiával, 55%-ban elsőtöltésű, 45%-ban idősebb, már 5 éves 500 literes Európai Kádár tölgyfahordókban.
Díjak:
Arany érem: 25. Berliner Wine Trophy 2021- winter tasting
Arany érem és "Magyarország legjobb nagy száraz fehérbora Kárpát-medencei fajtából" kitüntetés: Országos Borverseny 2022
3 330 Ft
Egységár: 4 440 Ft/L
KészletenBelföldön Ingyenes szállítás 18 000 Ft felett
Biztonságos fizetés
Magyarország legjobb nagy száraz fehérbora Kárpát-medencei fajtából*
Zamatgazdag, dűlőválogatott, száraz Tokaji Furmint. Illatában és ízében is a tiszta gyümölcsös primer aromák mellett, az édes fűszeres szekunder aromák mutatkoznak meg először. Lime, citrom, zöldtea, kamilla egy leheletnyi vaníliával és tejszínnel. Elegáns egyensúly, ásványos, hosszú lecsengés.
Marha steak, grillezett homár és bármilyen mamiban gazdag ételekhez jól társítható. Érdemes kirpóbálni még citromos pitével vagy lime-os sajttortával.
Érlelés: Hat hónapos érlelés battonage technológiával, 55%-ban elsőtöltésű, 45%-ban idősebb, már 5 éves 500 literes Európai Kádár tölgyfahordókban.
Díjak:
Arany érem: 25. Berliner Wine Trophy 2021- winter tasting
Arany érem és "Magyarország legjobb nagy száraz fehérbora Kárpát-medencei fajtából" kitüntetés: Országos Borverseny 2022
Az évjáratról
A koranyári hidegek, egyszámjegyű Celsius-fokok után az évszazádos távlatban is legforróbb július, forró nyár és kellemes ősz igyekezett kárpótolni a szőlőtermelőket. Ez összességében ígéretes évjáratot eredményezett, ahol az extrém kánikula ellenére a savakat is jellemzően sikerült jól megőrizni.
Furmint
Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.
Hárslevelű
Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.