Pajzos Tokaj

Tokaji "H" Hárslevelű Késői 2017

Évjárat

2017

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Hárslevelű

Szárazság

Édes

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

11 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

8 C

Maradék cukor

75 g/L

Az aranysárga színű bor illatát kitöltik a mézes, gyümölcsös enyhén fűszeres jegyek. Íze édes, tiszta, leginkább mézes, aszalt gyümölcsös. Érett mangó, birsalma, körte és trópusi gyümölcsök jelennek meg, ahogy nyílik. Tiszta, jól érthető, arányos szerkezetű, élénk késői bor.

Zsírjában sült libamáj, mellett tökéletesen megállja a helyét olyan könnyed gyümölcsös desszertek mellett, mint a cseresznyés clafutis vagy az epres sajttorta.

Hideg tél és meleg, száraz nyár. A Tokaji borvidék hagyományos fajtái hamarabb értek meg ebben az évben, ami korai szüretet idézett elő. A mustfok gyors emelkedése és a magas hőmérséklet kedvezően hatott a szőlő cukor-, és savtartalmának egyensúlyára. Remek savak, nagyszerű struktúra, hosszú érlelési potenciál jellemzi a 2017-es év borait.

  • Desszerthez
  • Aszalt
  • Mézes
  • Körtés
  • Birsalmás
  • Trópusi gyümölcsös

1 790 Ft

Egységár: 2 387 Ft/L

Rendelhető
  • Desszerthez
  • Aszalt
  • Mézes
  • Körtés
  • Birsalmás
  • Trópusi gyümölcsös

Az aranysárga színű bor illatát kitöltik a mézes, gyümölcsös enyhén fűszeres jegyek. Íze édes, tiszta, leginkább mézes, aszalt gyümölcsös. Érett mangó, birsalma, körte és trópusi gyümölcsök jelennek meg, ahogy nyílik. Tiszta, jól érthető, arányos szerkezetű, élénk késői bor.

Zsírjában sült libamáj, mellett tökéletesen megállja a helyét olyan könnyed gyümölcsös desszertek mellett, mint a cseresznyés clafutis vagy az epres sajttorta.

Hideg tél és meleg, száraz nyár. A Tokaji borvidék hagyományos fajtái hamarabb értek meg ebben az évben, ami korai szüretet idézett elő. A mustfok gyors emelkedése és a magas hőmérséklet kedvezően hatott a szőlő cukor-, és savtartalmának egyensúlyára. Remek savak, nagyszerű struktúra, hosszú érlelési potenciál jellemzi a 2017-es év borait.

Az évjáratról

Alapvetően nagyon meleg, helyenként hősokkos év, országos viszonylatban majdnem egy hónappal előbb kellett szedni a szőlőket, mint átlagosan. Zömmel nagy beltartalmú, de lágyabb, itt-ott kifejezetten tüzes vagy cseres felszínű borokkal, a legjobb régiókban viszont határozott savgerincekkel is találkozhatunk.

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.