Pajzos Tokaj

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Évjárat

2013

Szín

Fehér

Típus

Aszú

Szőlőfajta

Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Zéta, Furmint, Kövérszőlő, Hárslevelű

Szárazság

Édes

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

9 % Vol.

Kiszerelés

0,5 L

Fogyasztási hőmérséklet

8 C

Maradék cukor

232 g/L

Illatában szép botritisz, sok fiatalos gyümölccsel, mézzel és kenyérmorzsával . Ízében komoly krémesség, karamell és aszalt gyümölcsök köszönnek vissza. Tökéletes egyensúly, gyönyörű érlelés, hosszú lecsengés.

Fogyaszthatjuk desszert mellett, után de akár helyett is. A kacsa- vagy libamáj klasszikus párja akár kandírozott gyümölcsökkel körítve, akár lekvárral, chutney-val tálalva. A kék sajt mellett a gyümölccsel sült szárnyasok és a zserbó, mellett a bejgli, a crème brûlée de a rusztikus pekándiós pite is ideális társa a bornak.

Meleg, kiegyensúlyozott évjárat, kellő mennyiségű, egyenletes eloszlású csapadékkal. A szüret időpontjára tökéletesen beérett a szőlő, a sav-cukor kiváló arányban maradt meg a szőlőszemekben. Kiváló aszús év: nagy területen jelentkezett a botritisz, melynek köszönhetően kiemelkedő minőségű aszúbort tudtunk készíteni. Hosszan érlelhető borok, csodás komplexitással és szép savakkal.

  • Aszalt
  • Mézes
  • Évfordulóra
  • Mérföldkő az életben
  • Egyszer élünk

14 790 Ft

Egységár: 29 580 Ft/L

Rendelhető
  • Aszalt
  • Mézes
  • Évfordulóra
  • Mérföldkő az életben
  • Egyszer élünk

Illatában szép botritisz, sok fiatalos gyümölccsel, mézzel és kenyérmorzsával . Ízében komoly krémesség, karamell és aszalt gyümölcsök köszönnek vissza. Tökéletes egyensúly, gyönyörű érlelés, hosszú lecsengés.

Fogyaszthatjuk desszert mellett, után de akár helyett is. A kacsa- vagy libamáj klasszikus párja akár kandírozott gyümölcsökkel körítve, akár lekvárral, chutney-val tálalva. A kék sajt mellett a gyümölccsel sült szárnyasok és a zserbó, mellett a bejgli, a crème brûlée de a rusztikus pekándiós pite is ideális társa a bornak.

Meleg, kiegyensúlyozott évjárat, kellő mennyiségű, egyenletes eloszlású csapadékkal. A szüret időpontjára tökéletesen beérett a szőlő, a sav-cukor kiváló arányban maradt meg a szőlőszemekben. Kiváló aszús év: nagy területen jelentkezett a botritisz, melynek köszönhetően kiemelkedő minőségű aszúbort tudtunk készíteni. Hosszan érlelhető borok, csodás komplexitással és szép savakkal.

Az évjáratról

Nehezen induló tavasz után szép, kilengések nélküli, meleg nyár, ugyanakkor (ami sajnos egyre ritkábban teljesül) egyenletes csapadékeloszlás jellemezte ezt az évet. Az őszi lehűlés is váratott magára, így a késői szüretek között már vegyesebb a kép, de a borok túlnyomó többsége rendkívüli komplexitást, kultivált savkészletet és nagy potenciált mutat.

Sárgamuskotály (Muscat Blanc)

Világfajta, tipikusan szőlős, szőlővirágos, érettebben fűszeres, korianderes, mazsolás aromákkal. Olasz vagy görög eredetű, hivatalosan francia nevén muscat blanc à petits grains-ként (kb. "kisszemű fehér muskotály") ismert. Magyarországon 800 ha az összterülete, főleg Tokajban megtalálható (nem azonos a más vidékeinken népszerű ottonel muskotállyal, sőt annak valójában csak távoli rokona).

Zéta

Korábbi nevén oremus (az azonos nevű sátoraljaújhelyi dűlővel való keveredés elkerülése érdekében nevezték át), Király Ferenc nemesítette Pécsett, 1951-ben furmint és bouvier keresztezésével. Tokaj negyedik engedélyezett szőlőfajtája, a furminthoz és a hárslevelűhöz képest korábban érik, jól aszúsodik, többnyire házasítják, de egyedi fajtaborai is egyre gyakrabban készülnek. Területe 115 ha.

Furmint

Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.

Kövérszőlő

Bőven termő, október végén érő fajta. Lombja haragoszöld, levele fűrészes szélű. Fürtje középnagy, ágas, laza. Bogyója gömbölyű, középnagy. Sok és jó minőségű aszút terem. Forrás: Borászportál.hu

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.