Pajzos Tokaj
Tokaji Esszencia 2016
2016
Fehér
Bor
Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Zéta, Furmint, Hárslevelű
Édes
Magyarország
Tokaj-Hegyalja
2 % Vol.
0,375 L
12,00 C
591 g/L
Tiszta, csillogó borostyán színnel kecsegtet. Intenzív, sokrétű illatában grillezett magok, hársméz, aszalt kajszi és birslekvár keveredik pici dohánnyal. Kortyban elragadó zamatosság, kiemelkedő részletgazdagsága, szinte felsorolhatatlan aromaskála. Törökméz, égetett cukor, juharszirup, fekete tea... Buja édességét kiválóan egyensúlyozza vibráló savkészlete. Komplexitása leírhatatlan, hosszúsága végeláthatatlan...
11-14°C közötti hőmérsékletre behűtve desszertként érdemes elfogyasztani.
79 900 Ft (192,68 €)
Egységár: 213 067 Ft/L
KészletenBelföldön Ingyenes szállítás 18 000 Ft felett
Biztonságos fizetés
Tiszta, csillogó borostyán színnel kecsegtet. Intenzív, sokrétű illatában grillezett magok, hársméz, aszalt kajszi és birslekvár keveredik pici dohánnyal. Kortyban elragadó zamatosság, kiemelkedő részletgazdagsága, szinte felsorolhatatlan aromaskála. Törökméz, égetett cukor, juharszirup, fekete tea... Buja édességét kiválóan egyensúlyozza vibráló savkészlete. Komplexitása leírhatatlan, hosszúsága végeláthatatlan...
11-14°C közötti hőmérsékletre behűtve desszertként érdemes elfogyasztani.
Az évjáratról
Mérsékeltnek mondható, és relatíve (különösen a nyári hónapokban) esős volt 2016, a szüreti időpont megválasztásán, illetve a fürtválogatáson nagyon sok múlott. A napos szeptemberrel korán kezdődő indiánnyár hozta vissza a reményt, így főleg a késői érésű fajták között sok elegáns, a megszokottnál talán karcsúbb, de örömteli tétel akad.
Sárgamuskotály (Muscat Blanc)
Világfajta, tipikusan szőlős, szőlővirágos, érettebben fűszeres, korianderes, mazsolás aromákkal. Olasz vagy görög eredetű, hivatalosan francia nevén muscat blanc à petits grains-ként (kb. "kisszemű fehér muskotály") ismert. Magyarországon 800 ha az összterülete, főleg Tokajban megtalálható (nem azonos a más vidékeinken népszerű ottonel muskotállyal, sőt annak valójában csak távoli rokona).
Zéta
Korábbi nevén oremus (az azonos nevű sátoraljaújhelyi dűlővel való keveredés elkerülése érdekében nevezték át), Király Ferenc nemesítette Pécsett, 1951-ben furmint és bouvier keresztezésével. Tokaj negyedik engedélyezett szőlőfajtája, a furminthoz és a hárslevelűhöz képest korábban érik, jól aszúsodik, többnyire házasítják, de egyedi fajtaborai is egyre gyakrabban készülnek. Területe 115 ha.
Furmint
Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.
Hárslevelű
Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.