Pajzos Tokaj
A borászat
A világszinten is ismert Tokaji Borvidéken évszázadok óta kiemelkedő minőségű borok születnek. Az itt található terroir rengeteg lehetőséget rejt magában. 1992-ben tizenkét francia befektető ezt felismerve megvásárolta az addig állami tulajdonban álló Pajzos dűlőt. 1997-ben a befektetők között addig csak csendestársként jelen lévő Jean-Louis Laborde agrármérnök is aktív taggá és elkötelezett borrajongóvá vált. Többségi tulajdont szerzett, majd 2000-ben felvásárolta Megyer dűlőt, és egyedülálló reformokat hozott a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is. A Pajzos Zrt. borai azóta a világ számos országában helyet kapnak a vacsoraasztalon, kiváló presztízsű éttermekben, valamint exkluzív gálavacsorákon, így öregbítve a Tokaji Borvidék és a Tokaji borok hírnevét.
A borok
A Pajzos Zrt. borait a bodrogolaszi Pajzos és a sárospataki Megyer dűlők prémium terméséből készítjük. Ezeket a borokat pincészetünk a tokaji hagyományoknak megfelelően gondos szőlészeti és borászati munkával, hordós érleléssel, illetve a modern borkészítési eljárásoknak megfelelően reduktív verzióban is készíti.
Boraink tökéletesen kifejezik két nagyszerű dűlőnk különböző adottságait.
Amíg a hűvösebb Megyer dűlőről származó szőlő ásványos, friss és lendületes savszerkezetű borokat ad, addig a melegebb Pajzos dűlőből származó borokat zamatos, gyümölcsös aromavilág jellemzi, amelyek az idő múlásával sem veszítenek a gerincet adó savak frissességéből.
A dűlők
A délkeleti fekvésű Megyer dűlő vulkanikus ásványokban gazdag színes riolittufa alapkőzettel és agyagos, morzsalékos, barna erdőtalajjal rendelkezik. A porhanyós termőrétegben keveredik a vulkáni alapkőzet a fedőréteggel, amely kedvez a magas beltartalmú, minerális, komplex borok készítéséhez. A 63 hektáros termőterületű. A szőlőterületen a furmint, a hárslevelűt és a sárgamuskotályt mellett chardonnay szőlőfajtát is művelünk.
A Pajzos dűlő területén nyirokbemosódásos barna erdőtalaj andezittufa kőzettel keveredik. A területet délről a Zsadány patak határolja, amely az őszi csapadékos időjárás mellett biztosítja az aszúképződéshez nélkülözhetetlen BotrytisCinerea képződéséhez szükséges párát. A terroir alacsonyabb területein tökéletesen tud érni és aszúsodni a szőlő, amíg a magasabban fekvő táblákról kiváló szárazborokat lehet készíteni. Az 54 hektáros termőterületű dűlőn furmint, hárslevelű, sárgamuskotály és zéta ültetvények találhatók.
Kapcsolat, információk
-
Pajzos Tokaj
- +36 4 731 2310
- info@pajzos-megyer.com
- http://pajzos-megyer.com/hu/pajzos
-
Nyitvatartás
hétfő07:00 - 15:30kedd07:00 - 15:30szerda07:00 - 15:30csütörtök07:00 - 15:30péntek07:00 - 15:30szombatZárvavasárnapZárva