Pajzos Tokaj


A borászat

A világszinten is ismert Tokaji Borvidéken évszázadok óta kiemelkedő minőségű borok születnek. Az itt található terroir rengeteg lehetőséget rejt magában. 1992-ben tizenkét francia befektető ezt felismerve megvásárolta az addig állami tulajdonban álló Pajzos dűlőt. 1997-ben a befektetők között addig csak csendestársként jelen lévő Jean-Louis Laborde agrármérnök is aktív taggá és elkötelezett borrajongóvá vált. Többségi tulajdont szerzett, majd 2000-ben felvásárolta Megyer dűlőt, és egyedülálló reformokat hozott a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is. A Pajzos Zrt. borai azóta a világ számos országában helyet kapnak a vacsoraasztalon, kiváló presztízsű éttermekben, valamint exkluzív gálavacsorákon, így öregbítve a Tokaji Borvidék és a Tokaji borok hírnevét. 

A borok

A Pajzos Zrt. borait a bodrogolaszi Pajzos és a sárospataki Megyer dűlők prémium terméséből készítjük. Ezeket a borokat pincészetünk a tokaji hagyományoknak megfelelően gondos szőlészeti és borászati munkával, hordós érleléssel, illetve a modern borkészítési eljárásoknak megfelelően reduktív verzióban is készíti. 

Boraink tökéletesen kifejezik két nagyszerű dűlőnk különböző adottságait.

Amíg a hűvösebb Megyer dűlőről származó szőlő ásványos, friss és lendületes savszerkezetű borokat ad, addig a melegebb Pajzos dűlőből származó borokat zamatos, gyümölcsös aromavilág jellemzi, amelyek az idő múlásával sem veszítenek a gerincet adó savak frissességéből. 

A dűlők

A délkeleti fekvésű Megyer dűlő vulkanikus ásványokban gazdag színes riolittufa alapkőzettel és agyagos, morzsalékos, barna erdőtalajjal rendelkezik. A porhanyós termőrétegben keveredik a vulkáni alapkőzet a fedőréteggel, amely kedvez a magas beltartalmú, minerális, komplex borok készítéséhez. A 63 hektáros termőterületű. A szőlőterületen a furmint, a hárslevelűt és a sárgamuskotályt mellett chardonnay szőlőfajtát is művelünk.

A Pajzos dűlő területén nyirokbemosódásos barna erdőtalaj andezittufa kőzettel keveredik. A területet délről a Zsadány patak határolja, amely az őszi csapadékos időjárás mellett biztosítja az aszúképződéshez nélkülözhetetlen BotrytisCinerea képződéséhez szükséges párát. A terroir alacsonyabb területein tökéletesen tud érni és aszúsodni a szőlő, amíg a magasabban fekvő táblákról kiváló szárazborokat lehet készíteni. Az 54 hektáros termőterületű dűlőn furmint, hárslevelű, sárgamuskotály és zéta ültetvények találhatók.

Borászatról

  • Borvidék
    Tokaj-Hegyalja

  • Borász
    Naár Ferenc

  • Alapítás éve
    1992

  • Terület
    117 hektár

  • Szőlőfajták
    Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Furmint, Hárslevelű, Kövérszőlő, Merlot, Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Sauvignon, Semillon, Zéta

  • Díjak
    93 pont - Silver Medal - Decanter Asia Awards 2019 - Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
    1. helyezett - A 100 legjobb magyar bor 2019 by Winelovers - Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006
    ARANY - Pajzos Tokaj Furmint Selection 2019 // 25. Berliner Wine Trophy 2021 - winter tasting
    ARANY - Pajzos Tokaj Legend Aszú 2016 // 25. Berliner Wine Trophy 2021 - winter tasting
    NAGYARANY - Pajzos Tokaj Legend Aszú 2017 // 25. Berliner Wine Trophy 2021 - winter tasting
    NAGYARANY - Pajzos Tokaj Legend Aszú 2017 // 8. Asian Wine Trophy 2021
    ARANY - Pajzos Tokaj Legend Aszú 2016 // 8. Asian Wine Trophy 2021
    Ezüst, 92 pont - Pajzos Tokaj Legend Aszú 2017 // Decanter WWA 2021
    Arany, 95 pont - Pajzos Tokaj Legend Aszú 2016 // Decanter WWA 2021
    100 pont - Pajzos Tokaj Esszencia 1993 // Robert Parker, Wine Advocate
    100 pont - Pajzos Tokaj Esszencia 1999 // Neal Martin, Wine Advocate
    ARANY - Pajzos Tokaj Legend Aszú 2016 // Vinagora 2021
    ARANY - Pajzos Tokaj Legend Aszú 2017 // Vinagora 2021
    6. hely - Pajzos Tokaj Legend Aszú 2017 // Winelovers Top100 2021

Kapcsolat, információk