Pajzos Tokaj

Pajzos Tokaj 5 puttonyos Legend Aszú 2017

Évjárat

2017

Szín

Fehér

Típus

Aszú

Szőlőfajta

Zéta, Furmint, Hárslevelű

Szárazság

Édes

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

11 % Vol.

Kiszerelés

0,5 L

Fogyasztási hőmérséklet

10,00 C

Maradék cukor

157 g/L

Palackba került a legújabb Legend Aszúnk a 2017-es évjáratból!

Marcipános, mandulás vezető illatjegyei mögött az ásványosság dominál. Kóstolva kirobbanó ásványosság, mellette marmelád, törökméz és csonthéjasok játsszák a főszerepet. Feszes korty, hosszú sós lecsengéssel. Fiatal aszú, nagy potenciállal.

Ne csak a hagyományos libamájas fogásokkal kísérletezzünk. Tálaljuk libasült, gesztenyével töltött fácán, vagy narancsos kacsa mellé. Természetesen a jól megszokott diós, mákos desszertekhez is érdemes kipróbálni, de egy katalán krém is kiváló választás lehet hozzá.

 

  • Desszerthez
  • Mandulás
  • Narancshéjas
  • Ásványos
  • Édes kísértés

7 490 Ft

Egységár: 14 980 Ft/L

Készleten

Ingyenes szállítás 12 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Desszerthez
  • Mandulás
  • Narancshéjas
  • Ásványos
  • Édes kísértés

Palackba került a legújabb Legend Aszúnk a 2017-es évjáratból!

Marcipános, mandulás vezető illatjegyei mögött az ásványosság dominál. Kóstolva kirobbanó ásványosság, mellette marmelád, törökméz és csonthéjasok játsszák a főszerepet. Feszes korty, hosszú sós lecsengéssel. Fiatal aszú, nagy potenciállal.

Ne csak a hagyományos libamájas fogásokkal kísérletezzünk. Tálaljuk libasült, gesztenyével töltött fácán, vagy narancsos kacsa mellé. Természetesen a jól megszokott diós, mákos desszertekhez is érdemes kipróbálni, de egy katalán krém is kiváló választás lehet hozzá.

 

Az évjáratról

Alapvetően nagyon meleg, helyenként hősokkos év, országos viszonylatban majdnem egy hónappal előbb kellett szedni a szőlőket, mint átlagosan. Zömmel nagy beltartalmú, de lágyabb, itt-ott kifejezetten tüzes vagy cseres felszínű borokkal, a legjobb régiókban viszont határozott savgerincekkel is találkozhatunk.

Zéta

Korábbi nevén oremus (az azonos nevű sátoraljaújhelyi dűlővel való keveredés elkerülése érdekében nevezték át), Király Ferenc nemesítette Pécsett, 1951-ben furmint és bouvier keresztezésével. Tokaj negyedik engedélyezett szőlőfajtája, a furminthoz és a hárslevelűhöz képest korábban érik, jól aszúsodik, többnyire házasítják, de egyedi fajtaborai is egyre gyakrabban készülnek. Területe 115 ha.

Furmint

Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.