Pajzos Tokaj

Tokaji Legend 5 puttonyos Aszú 2017

Évjárat

2017

Szín

Fehér

Típus

Aszú

Szőlőfajta

Zéta, Furmint, Hárslevelű

Szárazság

Édes

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

11 % Vol.

Kiszerelés

0,5 L

Fogyasztási hőmérséklet

10,00 C

Maradék cukor

157 g/L

Palackba került a legújabb Legend Aszúnk a 2017-es évjáratból!

Marcipános, mandulás vezető illatjegyei mögött az ásványosság dominál. Kóstolva kirobbanó ásványosság, mellette marmelád, törökméz és csonthéjasok játsszák a főszerepet. Feszes korty, hosszú sós lecsengéssel. Fiatal aszú, nagy potenciállal.

Ne csak a hagyományos libamájas fogásokkal kísérletezzünk. Tálaljuk libasült, gesztenyével töltött fácán, vagy narancsos kacsa mellé. Természetesen a jól megszokott diós, mákos desszertekhez is érdemes kipróbálni, de egy katalán krém is kiváló választás lehet hozzá.

Díjak:
NAGY ARANY: Országos Borverseny 2022

 

  • Desszerthez
  • Mandulás
  • Narancshéjas
  • Ásványos
  • Édes kísértés

7 600 Ft

Egységár: 15 200 Ft/L

Készleten

Belföldön Ingyenes szállítás 18 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Desszerthez
  • Mandulás
  • Narancshéjas
  • Ásványos
  • Édes kísértés

Palackba került a legújabb Legend Aszúnk a 2017-es évjáratból!

Marcipános, mandulás vezető illatjegyei mögött az ásványosság dominál. Kóstolva kirobbanó ásványosság, mellette marmelád, törökméz és csonthéjasok játsszák a főszerepet. Feszes korty, hosszú sós lecsengéssel. Fiatal aszú, nagy potenciállal.

Ne csak a hagyományos libamájas fogásokkal kísérletezzünk. Tálaljuk libasült, gesztenyével töltött fácán, vagy narancsos kacsa mellé. Természetesen a jól megszokott diós, mákos desszertekhez is érdemes kipróbálni, de egy katalán krém is kiváló választás lehet hozzá.

Díjak:
NAGY ARANY: Országos Borverseny 2022

 

Az évjáratról

Alapvetően nagyon meleg, helyenként hősokkos év, országos viszonylatban majdnem egy hónappal előbb kellett szedni a szőlőket, mint átlagosan. Zömmel nagy beltartalmú, de lágyabb, itt-ott kifejezetten tüzes vagy cseres felszínű borokkal, a legjobb régiókban viszont határozott savgerincekkel is találkozhatunk.

Zéta

Korábbi nevén oremus (az azonos nevű sátoraljaújhelyi dűlővel való keveredés elkerülése érdekében nevezték át), Király Ferenc nemesítette Pécsett, 1951-ben furmint és bouvier keresztezésével. Tokaj negyedik engedélyezett szőlőfajtája, a furminthoz és a hárslevelűhöz képest korábban érik, jól aszúsodik, többnyire házasítják, de egyedi fajtaborai is egyre gyakrabban készülnek. Területe 115 ha.

Furmint

Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.