Pajzos Tokaj
Tokaji Legend 5 puttonyos Aszú 2017
2017
Fehér
Aszú
Zéta, Furmint, Hárslevelű
Édes
Magyarország
Tokaj-Hegyalja
11 % Vol.
0,5 L
10,00 C
157 g/L
Palackba került a legújabb Legend Aszúnk a 2017-es évjáratból!
Marcipános, mandulás vezető illatjegyei mögött az ásványosság dominál. Kóstolva kirobbanó ásványosság, mellette marmelád, törökméz és csonthéjasok játsszák a főszerepet. Feszes korty, hosszú sós lecsengéssel. Fiatal aszú, nagy potenciállal.
Ne csak a hagyományos libamájas fogásokkal kísérletezzünk. Tálaljuk libasült, gesztenyével töltött fácán, vagy narancsos kacsa mellé. Természetesen a jól megszokott diós, mákos desszertekhez is érdemes kipróbálni, de egy katalán krém is kiváló választás lehet hozzá.
Díjak:
NAGY ARANY: Országos Borverseny 2022
9 900 Ft (23,91 €)
Egységár: 19 800 Ft/L
KészletenBelföldön Ingyenes szállítás 18 000 Ft felett
Biztonságos fizetés
Palackba került a legújabb Legend Aszúnk a 2017-es évjáratból!
Marcipános, mandulás vezető illatjegyei mögött az ásványosság dominál. Kóstolva kirobbanó ásványosság, mellette marmelád, törökméz és csonthéjasok játsszák a főszerepet. Feszes korty, hosszú sós lecsengéssel. Fiatal aszú, nagy potenciállal.
Ne csak a hagyományos libamájas fogásokkal kísérletezzünk. Tálaljuk libasült, gesztenyével töltött fácán, vagy narancsos kacsa mellé. Természetesen a jól megszokott diós, mákos desszertekhez is érdemes kipróbálni, de egy katalán krém is kiváló választás lehet hozzá.
Díjak:
NAGY ARANY: Országos Borverseny 2022
Az évjáratról
Alapvetően nagyon meleg, helyenként hősokkos év, országos viszonylatban majdnem egy hónappal előbb kellett szedni a szőlőket, mint átlagosan. Zömmel nagy beltartalmú, de lágyabb, itt-ott kifejezetten tüzes vagy cseres felszínű borokkal, a legjobb régiókban viszont határozott savgerincekkel is találkozhatunk.
Zéta
Korábbi nevén oremus (az azonos nevű sátoraljaújhelyi dűlővel való keveredés elkerülése érdekében nevezték át), Király Ferenc nemesítette Pécsett, 1951-ben furmint és bouvier keresztezésével. Tokaj negyedik engedélyezett szőlőfajtája, a furminthoz és a hárslevelűhöz képest korábban érik, jól aszúsodik, többnyire házasítják, de egyedi fajtaborai is egyre gyakrabban készülnek. Területe 115 ha.
Furmint
Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.
Hárslevelű
Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.