Pajzos Tokaj

Tokaji Tradition Fordítás 2016

Évjárat

2016

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Zéta, Furmint, Hárslevelű

Szárazság

Édes

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

12 % Vol.

Kiszerelés

0,5 L

Fogyasztási hőmérséklet

10,00 C

Maradék cukor

65,1 g/L

Igazi ritkaságnak számító Tokaji Borkülönlegesség. A finoman préselt aszúszemek másodszori áztatásával készül, csak a legkiválóbb, jó beltartalmú évjáratokban. Illatában és ízében is az aszújelleg uralkodik. Mandula, jázmin, zöldtea és narancsaromák vezetik a kortyot. Testes, egyensúlyos bor hosszú lecsengéssel.

A bor nagyon könnyen párosítható ételekkel. Ideális kísérője az olyan klasszikus magyar desszerteknek, mint az Eszterházy torta vagy a kürtőskalács. Érdemes megkóstolni még gyümölccsel készült pulyka, kacsa vagy szárnyas vadételek mellé is. 

  • Mandulás
  • Narancsvirágos
  • Különleges
  • Borkülönlegesség
  • Egyedi

2 700 Ft

Egységár: 5 400 Ft/L

Készleten

Belföldön Ingyenes szállítás 18 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Mandulás
  • Narancsvirágos
  • Különleges
  • Borkülönlegesség
  • Egyedi

Igazi ritkaságnak számító Tokaji Borkülönlegesség. A finoman préselt aszúszemek másodszori áztatásával készül, csak a legkiválóbb, jó beltartalmú évjáratokban. Illatában és ízében is az aszújelleg uralkodik. Mandula, jázmin, zöldtea és narancsaromák vezetik a kortyot. Testes, egyensúlyos bor hosszú lecsengéssel.

A bor nagyon könnyen párosítható ételekkel. Ideális kísérője az olyan klasszikus magyar desszerteknek, mint az Eszterházy torta vagy a kürtőskalács. Érdemes megkóstolni még gyümölccsel készült pulyka, kacsa vagy szárnyas vadételek mellé is. 

Az évjáratról

Mérsékeltnek mondható, és relatíve (különösen a nyári hónapokban) esős volt 2016, a szüreti időpont megválasztásán, illetve a fürtválogatáson nagyon sok múlott. A napos szeptemberrel korán kezdődő indiánnyár hozta vissza a reményt, így főleg a késői érésű fajták között sok elegáns, a megszokottnál talán karcsúbb, de örömteli tétel akad.

Zéta

Korábbi nevén oremus (az azonos nevű sátoraljaújhelyi dűlővel való keveredés elkerülése érdekében nevezték át), Király Ferenc nemesítette Pécsett, 1951-ben furmint és bouvier keresztezésével. Tokaj negyedik engedélyezett szőlőfajtája, a furminthoz és a hárslevelűhöz képest korábban érik, jól aszúsodik, többnyire házasítják, de egyedi fajtaborai is egyre gyakrabban készülnek. Területe 115 ha.

Furmint

Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.