Pajzos Tokaj
Tokaji Esszencia 2017
2017
Fehér
Bor
Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Zéta, Furmint
Édes
Magyarország
Tokaj-Hegyalja
3,6 % Vol.
0,375 L
12,00 C
615,6 g/L
Hideg tél és meleg, száraz nyár. A Tokaji borvidék hagyományos fajtái hamarabb értek meg ebben az évben, ami korai szüretet idézett elő. A mustfok gyors emelkedése és a magas hőmérséklet kedvezően hatott a szőlő cukor-, és savtartalmának egyensúlyára. Remek savak, nagyszerű struktúra, hosszú érlelési potenciál jellemzi a 2017-es év borait.
Tiszta, csillogó borostyán színnel kecsegtet. Intenzív, sokrétű illatában grillezett magok, hársméz, aszalt kajszi és birslekvár keveredik pici dohánnyal. Kortyban elragadó zamatosság, kiemelkedő részletgazdagsága, szinte felsorolhatatlan aromaskála. Törökméz, égetett cukor, juharszirup, fekete tea... Buja édességét kiválóan egyensúlyozza vibráló savkészlete. Komplexitása leírhatatlan, hosszúsága végeláthatatlan...
"Tokaj nektárja", amely bujaságát és édességét vibráló savkészletes kiválóan egyensúlyozza. Komplex, leírhatatlan hosszúsága végeláthatatlan…
89 900 Ft
Egységár: 239 733 Ft/L
KészletenBelföldön Ingyenes szállítás 18 000 Ft felett
Biztonságos fizetés
Hideg tél és meleg, száraz nyár. A Tokaji borvidék hagyományos fajtái hamarabb értek meg ebben az évben, ami korai szüretet idézett elő. A mustfok gyors emelkedése és a magas hőmérséklet kedvezően hatott a szőlő cukor-, és savtartalmának egyensúlyára. Remek savak, nagyszerű struktúra, hosszú érlelési potenciál jellemzi a 2017-es év borait.
Tiszta, csillogó borostyán színnel kecsegtet. Intenzív, sokrétű illatában grillezett magok, hársméz, aszalt kajszi és birslekvár keveredik pici dohánnyal. Kortyban elragadó zamatosság, kiemelkedő részletgazdagsága, szinte felsorolhatatlan aromaskála. Törökméz, égetett cukor, juharszirup, fekete tea... Buja édességét kiválóan egyensúlyozza vibráló savkészlete. Komplexitása leírhatatlan, hosszúsága végeláthatatlan...
"Tokaj nektárja", amely bujaságát és édességét vibráló savkészletes kiválóan egyensúlyozza. Komplex, leírhatatlan hosszúsága végeláthatatlan…
Az évjáratról
Alapvetően nagyon meleg, helyenként hősokkos év, országos viszonylatban majdnem egy hónappal előbb kellett szedni a szőlőket, mint átlagosan. Zömmel nagy beltartalmú, de lágyabb, itt-ott kifejezetten tüzes vagy cseres felszínű borokkal, a legjobb régiókban viszont határozott savgerincekkel is találkozhatunk.
Sárgamuskotály (Muscat Blanc)
Világfajta, tipikusan szőlős, szőlővirágos, érettebben fűszeres, korianderes, mazsolás aromákkal. Olasz vagy görög eredetű, hivatalosan francia nevén muscat blanc à petits grains-ként (kb. "kisszemű fehér muskotály") ismert. Magyarországon 800 ha az összterülete, főleg Tokajban megtalálható (nem azonos a más vidékeinken népszerű ottonel muskotállyal, sőt annak valójában csak távoli rokona).
Zéta
Korábbi nevén oremus (az azonos nevű sátoraljaújhelyi dűlővel való keveredés elkerülése érdekében nevezték át), Király Ferenc nemesítette Pécsett, 1951-ben furmint és bouvier keresztezésével. Tokaj negyedik engedélyezett szőlőfajtája, a furminthoz és a hárslevelűhöz képest korábban érik, jól aszúsodik, többnyire házasítják, de egyedi fajtaborai is egyre gyakrabban készülnek. Területe 115 ha.
Furmint
Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.