Pajzos Tokaj

Tokaji Esszencia 2019

Évjárat

2019

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Zéta, Furmint

Szárazság

Édes

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

4,7 % Vol.

Kiszerelés

0,375 L

Fogyasztási hőmérséklet

12,00 C

Maradék cukor

554,6 g/L

Meleg évjárat, szélsőségekkel. Az év enyhe téli időjárással indult, havazás és -10°C alatti hőmérséklet csak január közepén fordult elő. Számottevő csapadék nem hullott, így a tavasz beköszöntével a meleg, száraz, szeles időjárás tovább szárította a talajt. A rügyfakadás április első napjaiban indult meg. A májusi felmelegedésnek köszönhetően a szőlő intenzív növekedésnek indult, egyenletes eloszlásban hullott csapadék, így a korai fajták (Sárgamuskotály) virágzása már május végén elkezdődött. Júniusban a Furmint is követte, és a nyári melegnek köszönhetően a korai fajták esetében a szemek már a zöldborsó nagyságot is elérték a hónap végére. A júliusi meleg párás volt, a fürtzáródás befejeződött, és a szőlőszemek puhulni kezdtek. A botritiszesedés korán megindult, augusztusban már fellelhetőek voltak a jelei. A korábbi évekhez képest a szüret két héttel később, szeptember 11-én kezdődött, hogy a beltartalmi értékek optimális aránya biztosított legyen. Ígéretes évjárat mind száraz, mind édes borok tekintetében.

  • Ünnepi-különleges
  • Mérföldkő az életben
  • Borkülönlegesség
  • Borszakértőknek

89 900 Ft

Egységár: 239 733 Ft/L

Készleten

Belföldön Ingyenes szállítás 18 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Ünnepi-különleges
  • Mérföldkő az életben
  • Borkülönlegesség
  • Borszakértőknek

Meleg évjárat, szélsőségekkel. Az év enyhe téli időjárással indult, havazás és -10°C alatti hőmérséklet csak január közepén fordult elő. Számottevő csapadék nem hullott, így a tavasz beköszöntével a meleg, száraz, szeles időjárás tovább szárította a talajt. A rügyfakadás április első napjaiban indult meg. A májusi felmelegedésnek köszönhetően a szőlő intenzív növekedésnek indult, egyenletes eloszlásban hullott csapadék, így a korai fajták (Sárgamuskotály) virágzása már május végén elkezdődött. Júniusban a Furmint is követte, és a nyári melegnek köszönhetően a korai fajták esetében a szemek már a zöldborsó nagyságot is elérték a hónap végére. A júliusi meleg párás volt, a fürtzáródás befejeződött, és a szőlőszemek puhulni kezdtek. A botritiszesedés korán megindult, augusztusban már fellelhetőek voltak a jelei. A korábbi évekhez képest a szüret két héttel később, szeptember 11-én kezdődött, hogy a beltartalmi értékek optimális aránya biztosított legyen. Ígéretes évjárat mind száraz, mind édes borok tekintetében.

Az évjáratról

A koranyári hidegek, egyszámjegyű Celsius-fokok után az évszazádos távlatban is legforróbb július, forró nyár és kellemes ősz igyekezett kárpótolni a szőlőtermelőket. Ez összességében ígéretes évjáratot eredményezett, ahol az extrém kánikula ellenére a savakat is jellemzően sikerült jól megőrizni.

Sárgamuskotály (Muscat Blanc)

Világfajta, tipikusan szőlős, szőlővirágos, érettebben fűszeres, korianderes, mazsolás aromákkal. Olasz vagy görög eredetű, hivatalosan francia nevén muscat blanc à petits grains-ként (kb. "kisszemű fehér muskotály") ismert. Magyarországon 800 ha az összterülete, főleg Tokajban megtalálható (nem azonos a más vidékeinken népszerű ottonel muskotállyal, sőt annak valójában csak távoli rokona).

Zéta

Korábbi nevén oremus (az azonos nevű sátoraljaújhelyi dűlővel való keveredés elkerülése érdekében nevezték át), Király Ferenc nemesítette Pécsett, 1951-ben furmint és bouvier keresztezésével. Tokaj negyedik engedélyezett szőlőfajtája, a furminthoz és a hárslevelűhöz képest korábban érik, jól aszúsodik, többnyire házasítják, de egyedi fajtaborai is egyre gyakrabban készülnek. Területe 115 ha.

Furmint

Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.