Pajzos Tokaj

Tokaji Hárslevelű Késői 2013

Évjárat

2013

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Hárslevelű

Szárazság

Édes

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

9,5 % Vol.

Kiszerelés

0,375 L

Fogyasztási hőmérséklet

8 C

Maradék cukor

240 g/L

Bájos, behízelgő bor tropikális, virágos illattal és a hárs, valamint az akácméz fűszerességével. Kóstolva nagy test, hömpölygő szerkezet, szép savak, komoly mélységek. Az ízkép az illathoz hasonlóan összetett, gyümölcsös, fűszeres, marcipános, mézes, ásványos, a lecsengés pedig szinte végtelen.

Kacsamájpástétom mellett az érlelt sajtokkal is kiválóan megállja a helyét. Desszertek közül a Rákóczi túros, a madártej, a túrós palacsinta tökéletes párja.

Meleg, kiegyensúlyozott évjárat, kellő mennyiségű, egyenletes eloszlású csapadékkal. A szüret időpontjára tökéletesen beérett a szőlő, a sav-cukor kiváló arányban maradt meg a szőlőszemekben. Kiváló aszús év: nagy területen jelentkezett a botritisz, melynek köszönhetően kiemelkedő minőségű aszúbort tudtunk készíteni. Hosszan érlelhető borok, csodás komplexitással és szép savakkal.

  • Mézes

3 590 Ft

Egységár: 9 573 Ft/L

Rendelhető
  • Mézes

Bájos, behízelgő bor tropikális, virágos illattal és a hárs, valamint az akácméz fűszerességével. Kóstolva nagy test, hömpölygő szerkezet, szép savak, komoly mélységek. Az ízkép az illathoz hasonlóan összetett, gyümölcsös, fűszeres, marcipános, mézes, ásványos, a lecsengés pedig szinte végtelen.

Kacsamájpástétom mellett az érlelt sajtokkal is kiválóan megállja a helyét. Desszertek közül a Rákóczi túros, a madártej, a túrós palacsinta tökéletes párja.

Meleg, kiegyensúlyozott évjárat, kellő mennyiségű, egyenletes eloszlású csapadékkal. A szüret időpontjára tökéletesen beérett a szőlő, a sav-cukor kiváló arányban maradt meg a szőlőszemekben. Kiváló aszús év: nagy területen jelentkezett a botritisz, melynek köszönhetően kiemelkedő minőségű aszúbort tudtunk készíteni. Hosszan érlelhető borok, csodás komplexitással és szép savakkal.

Az évjáratról

Nehezen induló tavasz után szép, kilengések nélküli, meleg nyár, ugyanakkor (ami sajnos egyre ritkábban teljesül) egyenletes csapadékeloszlás jellemezte ezt az évet. Az őszi lehűlés is váratott magára, így a késői szüretek között már vegyesebb a kép, de a borok túlnyomó többsége rendkívüli komplexitást, kultivált savkészletet és nagy potenciált mutat.

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.