Pajzos Tokaj

Tokaji Legend Édes Szamorodni 2014

Évjárat

2014

Szín

Fehér

Típus

Szamorodni

Szőlőfajta

Zéta

Szárazság

Édes

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

12 % Vol.

Kiszerelés

0,5 L

Fogyasztási hőmérséklet

8,00 C

Maradék cukor

131 g/L

"Első kóstolásra levett a lábamról. Több évjárat és több édes bor mellett volt összehasonlítva és számomra kiugrott a sorból elegáns, baracklekváros, enyhén vibráló karakterével. Különlegessé teszi a zéta szőlőfajta használata, amit nem gyakran hoznak ki a piacra fajtisztán, főleg nem ilyen éretten. Egy ilyen bor készítéséhez szükséges a kreativitás és a vízió." - Raduly Zoltán - Sommelier és a Szamorodni

Intenzív illatában méz, füge, datolya, enyhén füstös aromák keverednek. Kortyban szépen rendezett, tiszta, virgonc savszerkezettel. Aszalt barack, mangó, finoman szőtt ásványosság, mély és hosszú lecsengéssel.

Libamáj, különféle szárnyas ételek, desszertek méltó kísérője. Kiemelkedő harmónia kéksajtokkal és fügés, sárgabarackos desszertekkel.

A tavasz korán érkezett 2014-ben. Május végétől gyakoriak voltak a záporok és zivatarok, a páratartalom viszonylag magas volt. A nyár során is sok csapadék hullott a borvidéken, melynek következtében savakban gazdag, vitális, koncentrált borok készültek. A botritisz a szokásosnál korábban jelent meg. Szüret során a szőlőfürtök és szemek alapos szelekciójával megfelelő mennyiségű aszúszemet és botritiszes fürtöt szüreteltünk, melyekből optimális sav-cukor arányú borok készültek.

  • Aszalt
  • Mézes
  • Füstös
  • Fügés
  • Libamájhoz
  • Mangós

4 690 Ft

Egységár: 9 380 Ft/L

Készleten

Belföldön Ingyenes szállítás 18 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Aszalt
  • Mézes
  • Füstös
  • Fügés
  • Libamájhoz
  • Mangós

"Első kóstolásra levett a lábamról. Több évjárat és több édes bor mellett volt összehasonlítva és számomra kiugrott a sorból elegáns, baracklekváros, enyhén vibráló karakterével. Különlegessé teszi a zéta szőlőfajta használata, amit nem gyakran hoznak ki a piacra fajtisztán, főleg nem ilyen éretten. Egy ilyen bor készítéséhez szükséges a kreativitás és a vízió." - Raduly Zoltán - Sommelier és a Szamorodni

Intenzív illatában méz, füge, datolya, enyhén füstös aromák keverednek. Kortyban szépen rendezett, tiszta, virgonc savszerkezettel. Aszalt barack, mangó, finoman szőtt ásványosság, mély és hosszú lecsengéssel.

Libamáj, különféle szárnyas ételek, desszertek méltó kísérője. Kiemelkedő harmónia kéksajtokkal és fügés, sárgabarackos desszertekkel.

A tavasz korán érkezett 2014-ben. Május végétől gyakoriak voltak a záporok és zivatarok, a páratartalom viszonylag magas volt. A nyár során is sok csapadék hullott a borvidéken, melynek következtében savakban gazdag, vitális, koncentrált borok készültek. A botritisz a szokásosnál korábban jelent meg. Szüret során a szőlőfürtök és szemek alapos szelekciójával megfelelő mennyiségű aszúszemet és botritiszes fürtöt szüreteltünk, melyekből optimális sav-cukor arányú borok készültek.

Az évjáratról

Hűvös és esős, minőségben és mennyiségben is igen gyenge évjáratról beszélhetünk, szinte mindenhol súlyos ecetesedés (helyenként egzotikus muslicafajok feltűnésével kombinálva) nehezítette a szőlőművelést. Kivételek, mint mindig, most is akadnak: előkerülhet néhány, 5-6 évesen remekül iható bor a pincékből.

Zéta

Korábbi nevén oremus (az azonos nevű sátoraljaújhelyi dűlővel való keveredés elkerülése érdekében nevezték át), Király Ferenc nemesítette Pécsett, 1951-ben furmint és bouvier keresztezésével. Tokaj negyedik engedélyezett szőlőfajtája, a furminthoz és a hárslevelűhöz képest korábban érik, jól aszúsodik, többnyire házasítják, de egyedi fajtaborai is egyre gyakrabban készülnek. Területe 115 ha.