Pajzos Tokaj

Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016

Évjárat

2016

Szín

Fehér

Típus

Aszú

Szőlőfajta

Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Zéta, Furmint, Kövérszőlő, Hárslevelű

Szárazság

Édes

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

11,5 % Vol.

Kiszerelés

0,5 L

Fogyasztási hőmérséklet

8 C

Maradék cukor

163 g/L

Arany színű, gazdag és aromás aszú. Illatában a méz, a sárgabarack és a trópusi gyümölcsök dominálnak, az aszúkra jellemző botritiszes aromák mellett. A viszonylag magas savtartalommal tökéletes egyensúlyban lévő maradék cukor tartalom adja az eleganciát és a Pajzos stílust. Hosszú lecsengés.

Gyümölccsel körített sültek, libamáj és az ázsiai fúziós ételek tökéletes kísérője. Különösen ajánljuk továbbá a Gundel palacsintához, mazsolás túróhabhoz vagy  vagy diós, gesztenyés desszertekhez is.

Országosan egy mérsékelt, viszonylag csapadékos, kiegyensúlyozott év, mely mind száraz, mind édes borok tekintetében kimagasló évjáratnak bizonyul. A gondosan megválasztott szüreti időpontnak köszönhetően a szőlőszemekben a sav és a cukor tökéletes arányban volt jelen. Trópusi gyümölcsökben gazdag, élénk aszúborok éve, amely már fiatalon, hordóban is szépen megmutatkozik vibráló savakkal és hosszú érlelési potenciállal.

  • Mézes
  • Trópusi gyümölcsös
  • Évfordulóra
  • Mérföldkő az életben
  • Hosszú utóíz

6 790 Ft

Egységár: 13 580 Ft/L

Rendelhető
  • Mézes
  • Trópusi gyümölcsös
  • Évfordulóra
  • Mérföldkő az életben
  • Hosszú utóíz

Arany színű, gazdag és aromás aszú. Illatában a méz, a sárgabarack és a trópusi gyümölcsök dominálnak, az aszúkra jellemző botritiszes aromák mellett. A viszonylag magas savtartalommal tökéletes egyensúlyban lévő maradék cukor tartalom adja az eleganciát és a Pajzos stílust. Hosszú lecsengés.

Gyümölccsel körített sültek, libamáj és az ázsiai fúziós ételek tökéletes kísérője. Különösen ajánljuk továbbá a Gundel palacsintához, mazsolás túróhabhoz vagy  vagy diós, gesztenyés desszertekhez is.

Országosan egy mérsékelt, viszonylag csapadékos, kiegyensúlyozott év, mely mind száraz, mind édes borok tekintetében kimagasló évjáratnak bizonyul. A gondosan megválasztott szüreti időpontnak köszönhetően a szőlőszemekben a sav és a cukor tökéletes arányban volt jelen. Trópusi gyümölcsökben gazdag, élénk aszúborok éve, amely már fiatalon, hordóban is szépen megmutatkozik vibráló savakkal és hosszú érlelési potenciállal.

Az évjáratról

Mérsékeltnek mondható, és relatíve (különösen a nyári hónapokban) esős volt 2016, a szüreti időpont megválasztásán, illetve a fürtválogatáson nagyon sok múlott. A napos szeptemberrel korán kezdődő indiánnyár hozta vissza a reményt, így főleg a késői érésű fajták között sok elegáns, a megszokottnál talán karcsúbb, de örömteli tétel akad.

Sárgamuskotály (Muscat Blanc)

Világfajta, tipikusan szőlős, szőlővirágos, érettebben fűszeres, korianderes, mazsolás aromákkal. Olasz vagy görög eredetű, hivatalosan francia nevén muscat blanc à petits grains-ként (kb. "kisszemű fehér muskotály") ismert. Magyarországon 800 ha az összterülete, főleg Tokajban megtalálható (nem azonos a más vidékeinken népszerű ottonel muskotállyal, sőt annak valójában csak távoli rokona).

Zéta

Korábbi nevén oremus (az azonos nevű sátoraljaújhelyi dűlővel való keveredés elkerülése érdekében nevezték át), Király Ferenc nemesítette Pécsett, 1951-ben furmint és bouvier keresztezésével. Tokaj negyedik engedélyezett szőlőfajtája, a furminthoz és a hárslevelűhöz képest korábban érik, jól aszúsodik, többnyire házasítják, de egyedi fajtaborai is egyre gyakrabban készülnek. Területe 115 ha.

Furmint

Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.

Kövérszőlő

Bőven termő, október végén érő fajta. Lombja haragoszöld, levele fűrészes szélű. Fürtje középnagy, ágas, laza. Bogyója gömbölyű, középnagy. Sok és jó minőségű aszút terem. Forrás: Borászportál.hu

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.